Az Omega nyugat-európai karrierje az 1981-ben, a WEA által kiadott Working című albummal véget ért. Szerződésük a WEA-val lejárt, az Omega visszahelyezte székhelyét Magyarországra. Nagy erőkkel működött saját stúdiójuk, valamint létrehozták az Omega GMK-t is: az Omega neve innentől kezdve egy üzleti vállalkozást is jelentett. A zenekar történetében először egy – a lemezmegjelenéseket illető – néhány éves szünet állt be. Az Omega XI. 1982 karácsonyán került a boltokba és a lemezgyári adatlap szerint az együttes még melegében, 1983 januárjában elkezdte a munkát legújabb nagylemezén. A dalok a szokásosnál lassabban öltöttek formát, de mire az album 1986-ban kereskedelmi forgalomba került, néhányat már egészen jól ismert közülük a közönség. 1984. szeptember 8-án, a Városligeti Műjégpályán rendeztek nagyszabású Omega koncertet, amin már elhangzott a Vigyázz ránk című szám is. 1985. december 26-án az Omega is színpadra lépett azon a koncertsorozaton, amit Live Aid – Élő segély Afrikáért néven hirdettek meg. Közel harmincperces időkeretükbe négy új dal is belefért, melyek A Föld árnyékos oldalán, a Vigyázz ránk, a Hallgatag szív és a Pénz voltak. 
Az Omega új nagylemezén – a tagok korabeli visszaemlékezései szerint – hidakat próbált keresni a korszerű, szintetizátorok uralta hangzás és az együttes régi, rockos megszólalása között. A nagylemeznek – a Pink Floyd által megihletve – A Föld árnyékos oldalán címet adták, ami csak elsőre tűnhet direkt Floyd-utalásnak. Az LP dalszövegeit vizsgálva reflektál az album számainak mondanivalójára is. A dalok a pénzről, fájdalomról, valamint az elgépiesedő világ és az emberi lélek összefüggéseiről szólnak. Leginkább az utóbbi gondolat jelentheti a dalok eszmei vezérfonalát, a mondanivaló velejét és – talán – a számok keletkezésének legfontosabb okát. A nagylemez végül 1986 derekán látott napvilágot és a várakozásoknak megfelelően nagy népszerűségnek örvendett, talán annak is köszönhetően, hogy a Fekete pillangó a Magyar Rádió és Televízió műsorának (a számhoz videoklip is készült) állandó szereplője lett.
A CD bónuszmelléklete a már említett Live Aid koncerten elhangzott teljes Omega-blokk. A kirobbanó hangminőségű kiadványt 20 oldalas, ismertetővel és ritka fotókkal ellátott füzet egészíti ki.

Dallista:
  1. A Föld árnyékos oldalán
 2. Hallgatag szív
 3. Vigyázz ránk!
 4. Fekete pillangó
 5. Holdfény negyed
 6. A pénz
 7. Az utolsó zöld levél
 8. Computer-álom
 9. Árnyékember
10. Fekete doboz [A Challenger emlékére]
      Live Aid - BS, 1985.12.26:
 11. A Föld árnyékos oldalán
12. Vigyázz ránk!
13. Hallgatag szív
14. A pénz
15. Kötéltánc
16. Őrültek órája